Słodko-kwaśna sałatka z karczochów, bobu i cukinii jest świetnym dodatkiem do obiadu.
Składniki (3-4 porcje):
- 8 karczochów
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 średnia cukinia
- 1 szklanka młodego bobu (świeżego lub konserwowego)
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- garść świeżych liści mięty
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Każdy z karczochów obierz z zewnętrznych łusek, przekrój na ćwiartki i usuń puszek z dna kwiatowego. Gotuj ok. 10 minut w lekko osolonym wrzątku, po czym odlej.
W garnku rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodaj bób i karczochy, wymieszaj i smaż przez chwilę. Wlej 1/4 szklanki wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojoną w plastry cukinię, dopraw solą i pieprzem i duś jeszcze przez 5 minut, po czym zestaw z ognia do ostygnięcia.
W małym rondlu przygotuj sos: wlej ocet winny, łyżkę brązowego cukru (użyłem muscovado) i posiekane liście mięty. Podgrzewaj i mieszaj, by rozpuścił się cukier i gotuj jeszcze przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Przed podaniem polej sałatkę sosem, wymieszaj i udekoruj listkami mięty.