Sos z kurek (pieprznika jadalnego) jest jednym z moim ulubionych sosów grzybowych. Robi się go bardzo szybko, a przyprawiony tymiankiem smakuje naprawdę obłędnie. Świetnie pasuje do delikatnych mięs, takich jak polędwiczki wieprzowe. Sezon na kurki w pełni, więc koniecznie wybierzcie się do lasu!
Wybierzcie się na kurki, sezon w pełni! |
Składniki:
- 1/2 małego pora
- 250 g kurek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- tymianek
- sól
- pieprz
- łyżeczka jasnego sosu sojowego
- śmietana 30 proc. (małe opakowanie)
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku (świeżego lub suchego, roztartego w moździerzu). Na koniec - po łyżce - dodawać śmietanę. Gotować, cały czas mieszając, aż sos zredukuje się do pożądanej gęstości. Jeśli trzeba, doprawić solą.
Sos kurkowy na porze jest delikatniejszy od tego na cebuli |
Zrób mi następnym razem a nie tylko te gotowce z lidla... wino znaczy ;)
OdpowiedzUsuń