Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a świetnie sprawdza się ono jako dodatek do obiadu. Ponadto jarmuż jest pyszny i bogaty w składniki odżywcze - zawiera prawie dwa razy więcej potasu niż pomidory i cztery razy więcej witaminy C niż cytryna.
Składniki:
- jarmuż (ok.500 g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- śmietana 18% (400 g)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Liście jarmużu umyć i posiekać, usuwając z nich najtwardszą część nerwu głównego. Gotowy wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Gdy będzie miękki, odlewamy i odstawiamy do przestudzenia.
W garnku szklimy na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy łyżkę mąki i przesmażamy, aż lekko się zrumieni. Dodajemy porcjami śmietanę, dokładnie ją rozprowadzając. Zestawiamy z ognia, nieco studzimy i dodajemy ugotowany wcześniej jarmuż.
Całość mieszamy, miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec zasmażamy kilka minut na średnim ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz