Dziś przepis na pyszny deser, który zrobiłem z ananasa, mleka kokosowego i serka mascarpone, bez którego nie sposób zrobić innej słodkości - tiramisu. Stąd nazwa, która łączy wszystkie składniki mojego deseru.
Składniki (na 4 pucharki):
- 1 dojrzały ananas
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 jaja
- wiórki kokosowe
- cukier wanilinowy
Sposób przygotowania:
Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, a dojrzałą, soczystą część owocu zmiksować blenderem (zostaw kilka kawałków do dekoracji). Mleko kokosowe wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i żółtkami, dodać cukier wanilinowy i ubite na sztywno białka. Jeśli mieszanina wyjdzie zbyt rzadka, dodać wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać.
Warstwy serka i musu z ananasa nakładać do pucharków na przemian. Wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi i przyzdobić kawałkami ananasa.
Deser podawać schłodzony przez co najmniej 2 godziny w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz