Jeśli nie lubicie patroszyć ryb, gotowe tuszki bez głów i łusek możecie kupić w dobrym sklepie rybnym. Ja znalazłem je w w Zajeździe pod Złotym Okoniem w Serocku. Kosztowały niecałe 40 zł za kilogram.
Składniki (dla 2 osób):
- 3-4 tuszki okonia
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- brązowe pieczarki (250 g)
- mleko
- śmietana 18% (200 ml)
- mąka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Tuszki okonia natrzeć solą, pokroić na dzwonka i zalać mlekiem na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc) wraz z 1 posiekanym ząbkiem czosnku.
Wyjęte z mleka dzwonka obtoczyć w mące i smażyć na złoto na klarowanym maśle, po czym zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodać pocięte w plastry brązowe pieczarki i smażyć, aż odparuje z nich woda. Gdy będą gotowe, dodać śmietanę i usmażone wcześniej okonie, zamieszać, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz