W polskiej kuchni można znaleźć wiele regionalnych przepisów na grochówkę. Na Kujawach gotuje się ją z kiszoną kapustą, a na Śląsku - ze świńskimi uszkami. Na Mazowszu do grochówki tradycyjnie dodaje się pęczak, i tak właśnie robię swoją.
Składniki (na duży garnek):
- ok. 800 g żeberek
- 250 g wędzonego boczku
- włoszczyzna (bez kapusty)
- garść suszonych grzybów leśnych
- 250 g grochu
- 100 g pęczaku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Żeberka (używam trójkąta, nie paska) umyć, zalać ok. 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać włoszczyznę, grzyby i liście laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem ok. godziny.
W tym czasie w dwóch oddzielnych garnkach zagotować groch i pęczak (groch do miękkości potrzebuje ok. 30 minut, pęczak - 15 minut).
Z zupy wyjąć ugotowane żeberka i włoszczyznę, a dodać odcedzony groch i pęczak. Mięso z żeberek oskubać, podzielić na mniejsze kawałki i dodać ponownie do zupy.
Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek z posiekaną cebulą i czosnkiem
, po czym dodać do zupy.
, po czym dodać do zupy.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać majeranek i pod przykryciem na małym ogniu gotować jeszcze ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz