Dziś przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami. Robi się je bez mąki, którą zastępuje się mielonymi migdałami. Nie ma w nim też mleka, ani cukru. Świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie spożywają glutenu, ani produktów mlecznych.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g mielonych migdałów
- 200 ml mleka kokosowego
- 120 g klarowanego masła
- 20 g odtłuszczonego kakao
- 100 g ksylitolu
- 3 jaja
- aromat cytrynowy i waniliowy
- ok. 400 g wiśni (mogą być mrożone)
a na polewę: 50 g czekolady, bardzo kopiasta łyżka mleka kokosowego i 1 łyżka klarowanego masła. Można dodać też skórkę pomarańczową.
Sposób przygotowania:
Czekoladę, mleko kokosowe, kakao i klarowane masło rozpuścić na wolnym ogniu i wymieszać.
Cukier utrzeć z jajami; dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Powoli dodawać mielone migdały, cały czas miksując. Na koniec dodać wiśnie i dokładnie wymieszać.
Blachę nasmarować masłem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 50 minut.
Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu, ciasto polać przygotowaną polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz