Sos pieczarkowy na bazie śmietany jest delikatny w smaku i doskonale nadaje się do wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. By nie zabić smaku pieczarek, sos należy przyprawić tylko niewielką ilością pieprzu i soli.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 niezbyt duża cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- 400 ml śmietany 30 proc.
- mielony czarny pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić w rondlu na 1 łyżce klarowanego masła. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry. Dodać do zeszklonej cebuli i dusić razem pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie odkryć i mieszając od czasu do czasu gotować ok. 15 minut, tak by odparować nadmiar wody, którą puściły pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sos zostanie zredukowany do pożądanej gęstości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz