Pod tajemniczo brzmiącą nazwą "wakame" ukrywa się undaria pierzastodzielna. To glon morski należący do brunatnic jak nasz krajowy morszczyn pęcherzykowaty, tylko trochę większy.
Pierwotnie undaria występowała w Morzu Japońskim. Dziś została introdukowana bądź przypadkowo zawleczona w inne rejony świata, gdzie stała się gatunkiem inwazyjnym. W 2000 r. w Nowej Zelandii została uznana za organizm niepożądany.
Undaria jest szeroko wykorzystywana w kuchni japońskiej i koreańskiej (tam znana jest pod nazwą miyeok). We wschodniej medycynie ten glon uważany jest za panaceum na wiele schorzeń. Tradycyjnie podaje się go np. matkom tuż po urodzeniu dziecka w celu wzmocnienia organizmu. Ostatnie badania dowodzą, że zawarta w undarii fukoksantyna, barwnik z grupy ksantofili, indukuje ekspresję białka UCP1, które jest nazywane "spalaczem tłuszczu", dzięki czemu może znaleźć zastosowanie w diecie odchudzającej.
W Polsce suszone wakame kupicie w sklepie z orientalną żywnością. By glon nadawał się do jedzenia, wystarczy zalać go wodą i chwilę poczekać - komórki szybko odzyskują turgor i stają się żywo zielone.
Z wakame przyrządza się wiele potraw, m.in. zupę misoshiru. Ja wykorzystałem ją do zrobienia sałatki z ogórkiem, którą doprawiłem słodko-kwaśnym sosem na bazie octu ryżowego.
Sałatka z wakame i ogórka |
Składniki (dla 2-3 osób):
- 10 g suszonej undarii (wakame)
- 1 ogórek wężowy
- 1 łyżka białego sezamu
sos:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
Suszone wakame |
Ogórek umyć, pokroić w półtalarki (ja wcześniej obieram wzdłuż część skórki, co daje fajny efekt wizualny), natrzeć solą i odstawić na sicie, by zmiękł.
Suche wakame zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wodę odlać, glony odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki, usuwając przy tym twarde, zgrubiałe części plechy.
Ta sama porcja wakame po zalaniu wodą |
Ogórek przelać wodą, by pozbyć się nadmiaru soli i odcisnąć ręką, by pozbyć się wody.
Wakame połączyć z ogórkiem, dodać biały sezam i wymieszać.
Składniki sosu dokładnie połączyć.
Sos możecie dodać od razu do sałatki, albo podać w osobnym naczyniu, w którym będziecie maczać każdą jej porcję wkładaną o ust.
Słodko-kwaśna sałatka z wakame i ogórka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz