Arbuz, nazywany też kawonem, jest krewnym dyni. Pochodzi z Afryki, gdzie do dziś występuje dziko. Uprawia się go w wielu rejonach świata o cieplejszym klimacie.
Owocem arbuza jest jagoda o słodkim, zwykle ciemnoczerwonym lub różowym miąższu, ale spotkać można też owoce żółte i białe. Tym, którzy nie lubią wydłubywać pestek z arbuza, polecam odmiany beznasienne, bo i takie istnieją.
Miąższ arbuza zawiera ponad 90 proc. wody, dzięki czemu dobrze gasi pragnienie. W dzień taki jak dzisiejszy jest dla mnie owocem pierwszego wyboru.
Arbuza, choć sam jest słodki, można podać tak, jak zrobiłem to dziś - ze słonawą fetą, aromatyczną bazylią i pikantnym sosem chilii. Mam nadzieję, że dobrze wyważone smaki tej sałatki przypadną Wam do gustu.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 1/2 niezbyt dużego arbuza (wolę tego bez pestek)
- 300 g sera feta
- 20-25 liści bazylii
- słodki sos chilli
Sposób przygotowania:
Miąższ arbuza pokroić w niedużą kostkę, dodać pokrojoną w kostkę fetę i drobno posiekaną bazylię. Wierzch sałatki skropić słodkim sosem chilii i przyzdobić kilkoma całymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz