Strony

Strony

niedziela, 15 marca 2015

Proste muffiny czekoladowe

Przygotowanie muffinów czekoladowych jest prostsze, niż się wydaje. Warto zrobić je samemu, zwłaszcza, że ich pieczenie trwa tylko 20 minut.


Składniki (na 20 muffinów):

  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 180 g drobnego cukru
  • 6 łyżeczek kakao
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jaja
  • 170 ml mleka
  • 9 ml aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

Masło roztopić na małym ogniu i przestudzić (lepiej zrobić to w garnku o cienkim dnie, które nie utrzymuje ciepła).

Przesianą mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cukrem i cukrem wanilinowym.

W drugim naczyniu zmiksować mleko z jajami (krótko i na małych obrotach, składniki mają się po prostu połączyć), po czym dodać do mąki wymieszanej z cukrem. Wymieszać łyżką, by mąka wchłonęła płyn. Dodać roztopione masło i mieszać do czasu, aż dokładnie połączy się z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i aromat rumowy i ponownie wymieszać.

Masę nakładać do papierowych papilotek włożonych do formy do muffinów. Ma ona wypełnić papierową foremkę do mniej 3/4 wysokości.

Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz