Dzięki tej zupie zużyłem resztę gigantycznej, przerośniętej cukinii, którą zostałem obdarowany. Do kremu dodałem ser rokpol z niebieską pleśnią, który w wysokiej temperaturze doskonale się rozpuszcza, a wierzch posypałem świeżo uprażonymi płatkami migdałów. Efekt przeszedł nawet moje oczekiwania.
Składniki (na średni garnek):
- ok. 1,5 kg cukinii (masa po wydrążeniu pestek)
- 2 spore cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200 g rokpola
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mielonej ostrej papryki
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle; pod koniec dodać posiekany czosnek. Z cukinii usunąć pestki, a miąższ pokroić w plastry lub kostkę. Dodać do cebuli i dusić na średnim ogniu ok. 15 minut.
Gdy cukinia będzie już miękka, całość zmiksować na gładką masę, po czym przetrzeć przez sito, by usunąć skórkę.
Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać pokruszony rokpol, a gdy się rozpuści, doprawić ostrą papryką. Jeśli potrzeba, dodać sól.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz