Patison, nazywany też dynią talerzową, to odmiana dyni zwyczajnej o spłaszczonych owocach. Nie wymaga długiego gotowania - miękki jest już po ok. 10 minutach - dlatego świetnie nadaje się do przygotowania szybkich dań.
Swoje patisony udusiłem w pomidorach z puszki. Dodałem paprykę mieloną i curry, dzięki czemu potrawa nabrała nieco charakteru kuchni indyjskiej.
Składniki (dla 2 osób):
- 2 średniej wielkości patisony
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta kuminu
- garść posiekanych liści bazylii
- kilka listków oregano
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Patisony obrać ze skórki i pociąć w kostkę. Zalać niewielką ilością wrzątku (powinno wystarczyć pół szklanki), dodać drobno posiekany czosnek, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli, kumin i gotować 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Gdy patison będzie miękki, dodać pomidory z puszki, paprykę i curry i dusić jeszcze 5 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku oraz dodać bazylię i oregano.
Podawać gorące, przyzdobione świeżymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz